Toxicologie voor verpleegkundige

Specialistische basisopleiding
 • Home
 • /
 • Toxicologie voor verpleegkundige

Veilige Zorg bij Geïntoxiceerde Patiënten

De zorg gegeven door verpleegkundigen wordt steeds complexer, de SEH’s worden steeds drukker. Logischerwijs wordt er daarom steeds meer een beroep gedaan op het verpleegkundig domein. Het is daarom belangrijk dat de verpleegkundige groeit in het klinisch redeneren waardoor hij/zij veilig zijn/haar zorg kan blijven leveren en bij afwezigheid van een arts de zorg kan opstarten. Daarnaast neemt het aantal geïntoxiceerde patiënten op de SEH toe. Het niet goed inschatten van de ernst van de intoxicatie kan leiden tot levensbedreigende situaties. Deze cursus geeft de verpleegkundige handvatten voor de veilige en goed gestructureerde opvang van de geïntoxiceerde patiënt. Het onderbouwen van keuzes over het waarom er eventueel afgeweken wordt van een bepaald protocol zal de verpleegkundige helpen in de dagelijkse praktijk. De verpleegkundige wordt uitgedaagd in het klinisch redeneren. De kennis welke de verpleegkundige opdoet in deze cursus draagt bij aan het verlenen van kwalitatief hoogstaande zorg.

 

Er zal gebruik worden gemaakt van een mooie mix in het denken en doen. Er wordt getraind door middel van scenario’s van de meest voorkomende intoxicaties. Denk hierbij aan patiënten welke een partydrug hebben ingenomen waardoor ze in comateuze toestand worden aangetroffen en waardoor ze een potentieel “A” probleem hebben ontwikkeld. Of aan patiënten die een XTC-pilletje hebben geslikt en daardoor ze een hyperthermie hebben ontwikkeld of juist met insulten worden binnengebracht. Maar ook patiënten die een lijntje coke hebben gesnoven en nu zich melden met pijn op de borst en waarbij er ECG afwijkingen te zien zijn. Ook staan we stil bij de patiënten met een tentamen suïcide waarbij er levensbedreigende situaties zijn ontstaan na inname van tricyclische antidepressiva, of calciumantagonisten, of bètablokkers. Hoe handel je in de peri arrest setting, of wanneer je in een reanimatiesetting bent gekomen. Hier zijn specifieke behandelstrategieën, louter dan protocollair handelen, van levensbelang.

 

Naast het trainen door middel van scenario’s zullen er workshops zijn waarbij uitgebreid stil wordt gestaan bij basic airway management, extern pacen, vochtbeleid en het eventueel inbrengen van botnaalden. Wat zouden redenen zijn voor toedienen van benzo’s of hypertoon zout? Wanneer geef je antidota zoals flumazenil, naloxon, acetylcysteine en wanneer vooral niet? Wat zijn toxidromen en wanneer gebruik je ze? Hoe koel je het meest effectief in het geval van een patiënt met een hyperthermie? Tenslotte worden er handreikingen gedaan in de vorm van een aanvalsplan voor een patiënt met een excited delirium.

Doel cursus:

Veilige en kwalitatief hoogstaande zorg leveren aan de geïntoxiceerde patiënt door het behalen van de volgende doelstellingen:

 • De cursist kent de achtergronden binnen de beoordeling en behandeling van de geïntoxiceerde patiënt en gebruikt hiervoor onder andere PIRAAT.
 • De cursist kan de eerste algemene beoordeling uitvoeren en de eerste behandeling inzetten van de geïntoxiceerde patiënt volgens het ABCDE principe.
 • De cursist kan de patiënt met een specifieke intoxicatie opvangen en behandelen.
 • De cursist kan ALS principes toepassen bij de patiënt met een levensbedreigende intoxicatie.
 • De cursist kent de voors en tegens van maagspoelen en toedienen van actieve kool bij de geïntoxiceerde patiënt.
 • De cursist kent de voors en tegens van tox screening in de urine en in het bloed.
 • De cursist kan de voor en tegens benoemen van de toediening van verschillende antidota
 • De cursist kan de principes uitleggen van de toxidromen en aangeven wanneer ze wel/niet geïmplementeerd kunnen worden in de dagelijkse praktijk.
 • De cursist kan de patiënt met insulten als gevolg van een intoxicatie behandelen.
 • De cursist kent het behandelplan voor de patiënt met een excited delirium.
 • De cursist kan basic airway management toepassen bij de geïntoxiceerde patiënt.
 • De cursist kan het vochtbeleid uitleggen en de eventuele noodzaak voor hyperhydratie bij de geïntoxiceerde patiënt.
 • De cursist kent het principe van extern pacen in het geval van de geïntoxiceerde patiënt.
 • De cursist kan de indicatie benoemen voor het toedienen van hypertoon zout bij de geïntoxiceerde patiënt.
 • De cursist kan de koeling principes uitleggen en weet hoe ze moeten worden toegepast bij de geïntoxiceerde patiënt met een hyperthermie.

Doelgroep:

Verpleegkundigen werkzaam op de SEH, ambulance of evenementenbranche
Verpleegkundigen met het hart bij de acute zorg (EHH, CCU, IC) met buitengewone interesse in de toxicologie

Coursedirector achtergrond:

Maurice Vroegop is zijn carrière begonnen als HBO-verpleegkundige. Na een jaar te hebben gewerkt in een klein perifeer ziekenhuis is hij begonnen aan de studie geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens zijn studietijd heeft Maurice geëxperimenteerd met verschillende partydrug en daaruit is de interesse gewekt om de achtergronden van de partydrugs te leren kennen doormiddel van kleine studies. Maurice heeft geleerd de middelen te begrijpen waardoor het helpen van de geintoxiceerde patiënt soepel en op de juiste wijze verloopt. Sinds 2009 is Maurice SEH arts KNMG en sinds 2015 opleider met een buitengewone interesse voor de toxicologie.

Certificering

Via EMSchool.

De veilige opvang van de geïntoxiceerde patiënt aan de hand van klinisch redeneren.

Open Opleiding

Dag 1 07.50 – 17.15 uur

€395,00 per persoon. Vrijgesteld van BTW.

Inclusief koffie, thee en frisdranken, versnaperingen, luxe lunch.

Neem bij het aanmelden van groepen of InCompany aanvragen contact met ons op voor speciale groepstarieven.

Afgeronde ALS cursus en/of ABCDE training is een pré.

Rond het middaguur wordt er voor de cursisten een lunch verzorgd met soep, luxe broodjes, warme broodjes, zuivel en fruit. Wij beschikken over een modern koffie apparaat met verse koffiebonen voor koffie, cappuccino en overige koffieproducten. En een koelkast met verschillende soorten frisdrank. Deze dranken zijn onbeperkt en de gehele cursusdag beschikbaar voor onze cursisten.

Praktische informatie:

 • De cursus is geaccrediteerd bij diverse beroepsverenigingen;
 • Bekijk de routeplanner naar onze locatie;
 • Overnachten? Wij verzorgen graag uw overnachting, bekijk hier onze mogelijkheden.
 • InCompany volgen? Klik hier voor onze mogelijkheden.

Meer informatie?

Heeft u vragen over deze cursus of wilt u de mogelijkheden bespreken?
Neem contact met ons op voor meer informatie.

   0413-265115

   Mail ons

Direct inschrijven

Open Training InCompany

Open training € 395 p.p.

Incl. lunch, lesmateriaal en accreditatie

Accreditaties

V&VN         8 punten
NVSHV      8 punten
NVBMH     6 punten
NAPA          TBA*

Open Trainingen

Cursus op maat?

Wij kunnen alle genoemde cursussen op maat maken en aanpassen aan uw eigen organisatie en specifieke wensen.

   Meer info

0
  0
  Winkelwagen
  Your cart is emptyReturn to Shop